maandag 29 november 2010

Workshop Loopbaanbegeleider

Op donderdag 25 november 2010 gaven Kitty van Dijck en Lian Staal een praktische workshop aan 15 loopbaanbegeleiders. De eerste twee kerntaken BBL (Leren en Loopbaanbegeleiding) met de daarbij behorende werkprocessen, waren de kern van de workshop. De overstap van mentor naar loopbaanbegeleider bleek nog niet zo eenvoudig, de vijf loopbaancompetenties nog niet zo bekend en samen verantwoordelijk zijn voor een groep leerlingen nogal wat vragen op te roepen. De tijd nemen om van elkaar te leren en met elkaar te werken geeft inspiratie. Een foto.  



Kijk daarom op de website website van Herontwerp School vind je het aanbod voor de komende tijd. Masterclasses specifiek voor mbo docenten.


donderdag 25 november 2010

Prestatiebeloning van leraren, boeit dat?

Prestatiebeloning van leraren is een van de voornemens van het kabinet Rutte. Knuppel in het hoenderhok of politieke zeepbel?


Inmiddels verschijnen ook in de landelijke dagbladen de eerste discussies over prestatiebeloning:













Aan docenten in het mbo de vraag: prestatiebeloning in het bve-veld werkt dat? En zo ja, welke prestaties dan en onder welke voorwaarden?

Op deze site vind je er meer over.  Zie de enquetevraag van de maand en geef hier een uitgebreidere reactie.

vrijdag 19 november 2010

Leerlingbemiddeling

Jongere broertjes zijn nog brutaler kopt Trouw. In de wijk Overvecht in Utrecht zijn basisscholen om die reden al een aantal jaren bezig om leerlingen door middel van leerlingbemiddeling (of peer mediation) te leren hoe zij zelf ruzies kunnen oplossen. Opmerkelijk (of niet!) was echter dat de leerlingen in school netjes volgens de regels hun ruzies oplosten, maar buiten op straat gingen de "kleine broertjes" feilloos over op hun regels in de straatcultuur. Om die reden investeert de "Vreedzame Wijk" nu in een aanpak waarin zij op dezelfde manier als in het schooltraject hun "broertjes" leren om te gaan met conflicten en ruzies op straat. De ouders zijn de achillespees van de aanpak. Zij krijgen wanneer een van hun kinderen met politie, welzijnswerkers te maken krijgen een aanbod voor ouderondersteuning. De aanpak, zoals gehanteerd in het door het ministerie van Justitie mede-gefinancierde traject leerlingbemiddeling, is uitermatie geschikt voor leerlingen in het MBO, de "oudere broertjes en zusjes". 

donderdag 18 november 2010

Wie zijn er nog meer actief op "Docent als duizendpoot"?

Bekijk de afbeelding op ware grootte
De docent als duizendpoot: google eens. En je komt terecht op Leraar 24 Daar vind je een prachtige video over de intensiteit van Studiebegeleiding op het Amarantis College in Amsterdam. De intensieve mentor: er is veel nodig om leerlingen die een op zijn minst weerbarstig schoolverleden hebben weer geinteresseerd te krijgen in leren voor de toekomst. Amarantis lost niets op, maar zet bewust veel in. Daarnaast veel banenaanbieders op Baan zoeken. Vanwege reorganisaties in het mbo zullen mbo docenten vaker op zoek moeten naar ander werk. Soms binnen de instelling, soms daarbuiten. Baan zoeken levert nieuwe perspectieven.

Tevredenheidsonderzoek Leerlingen MBO

Bekijk de afbeelding op ware grootteElke twee jaar worden MBO leerlingen gevraagd naar hun mening over het onderwijs dat zij volgen, het JOB  (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) onderzoek. Hoopgevend is dat leerlingen nu tevredener zijn over hun onderwijs dan twee jaar geleden. Vooral leerlingen die meer dan 24 uur les krijgen zijn tevreden. Moeten leerlingen meer dan 32 uur naar school dan worden ze pas echt ontevreden. Of zoals Trouw kopt: "Meer uren is prima, maar niet overdrijven".  Leerlingen hebben echter nog genoeg wensen. Zo zegt 20 % van de leerlingen dat ze niet genoeg te leren op school en zijn leerlingen ook ontevreden over de informatie over leswijzigingen.
Meer informatie is te vinden op JOB site en JOB monitor.

donderdag 11 november 2010

Knap Lastig: lesgeven aan pubers

Lesgeven aan pubers kan Knap Lastig zijn. Bovendien is het een onderwerp dat in de docentenkamer niet zo snel besproken wordt. Logisch, want je kwetsbaar opstellen is ook knap lastig. Als er weinig over gesproken wordt, moet er maar over gelezen worden, vandaar een boek over dit onderwerp. Op een serieuze, luchtige en humoristische manier worden tips, werkvormen en concepten aangereikt om in het lesgeven aan pubers makkelijker te maken en om het onderwerp bespreekbaar te maken. Prominenten als Martine Delfos, Kees van der Wolf en Johan Hamstra werkten eraan mee. Voor 14,95 (excl verzendkosten) heeft u het boek in huis. Een leuk kerstcadeautje voor het team? Op Knap Lastig vind je meer informatie over het boek.

woensdag 10 november 2010

Waarom dit blog?


Mijn foto
De docent als duizendpoot? Wat willen we ermee? Docenten zijn druk, in elk onderwijsveld, maar naar ons idee spannen de docenten in het MBO de kroon. Door reorganisaties, verkleining van de budgetten en meer opleidingen komen er meer taken bij de docent terecht. We hebben een aantal rollen onderscheiden zoals de vakscpecialist, coach, (studie)loopbaanbegeleider, toetsen en examineren etc. Taken waarvoor docenten voor een deel zijn opgeleid, voor een deel ook niet. Met dit blog willen we snel informatie geven over nieuwe ontwikkelingen in het mbo-veld. Daarnaast geven we informatie over wat er in het bve veld speelt. Filmpjes, tips, nieuwtjes, ideeen, handigheidjes, zodat de duizend pootjes van de docent meer handvaten krijgen. En graag reacties.