zondag 19 december 2010

Taalvaardigheid mbo'ers onder niveau

Nederlands in het Middelbaar BeroepsonderwijsUit onderzoek van Marja van Knippenberg blijkt dat docenten zich vaak aanpassen aan het lage taalniveau van hun leerlingen. Zij volgde een jaar lang leerlingen niveau 2 "helpende zorg"op het ROC Mondriaan in Den Haag. Docenten beroepsgerichte vakken richten zich vooral op de inhoud van hun vak; van het bijbrengen van taalvaardigheid bij leerlingen kwam niet veel terecht. "Docenten kwamen er bijvoorbeeld achter dat leerlingen vakteksten niet lazen. Meestal zijn docenten niet in staat leerlingen aan het lezen te kriijgen, daarom maken ze zelf maar simpele samenvattingen van die teksten" zegt zij. Haar aanbeveling is om taalonderwijs en vakinhoudelijke lessen goed op elkaar te laten aansluiten: "De enige remedie is om met hele lerarenteams per opleiding te kijken: wat is hier nodig? Maar dat gaat veel tijd kosten" stelt zij. Op de site van Steunpunt Taal en Rekenen MBO kun je terecht voor ondersteuning op dit gebied.

donderdag 16 december 2010

Presenteren van dit blog...!

Bij de start van De Duizendpoot geen sheets, wel vragen.....
Reageer! Je kunt je mening geven op de discussievraag en reacties plaatsen bij berichten.
Graag.

dinsdag 14 december 2010

Lestip van de week: Klassikaal nakijken

Niet doen!

Waarom niet? Tien argumenten:

1. Omdat het maar voor een kleine groep nuttig is.
2. Omdat het tot uitgummen en veranderen leidt en zelden tot leren
3. Omdat tussen bord en schrift talloze fouten insluipen
4. Omdat het geestdodend is voor iemand die het al snapt
5. Omdat het in 80% van de gevallen over simpel goed/fout gaat
6. Omdat het de beste lestijd, primetime, opvreet
7. Omdat de aandacht centraal houden heel veel kracht kost
9. Omdat het volgen stimuleert in plaats van nadenken
10.Omdat het niet maken van werk beloont.


Welke arguntenten spreken je aan?

donderdag 9 december 2010

Leestip

Er wordt veel verwacht van jongeren op school. Daar is niks mis mee als het een reeële verwachting is.

In het boek "Ellis en het verbreinen" gaat Jelle Jolles (neuropsycholoog en tevens directeur van het onderzoeksinstituut LEARN! en het Centrum Brein & Leren in Amsterdam) in op een aantal vragen: Welke factoren bepalen individuele verschillen in schoolprestaties en cognitief functioneren? Welke verschillen in de hersenontwikkeling zijn er tussen jongens en meisjes? Waarom hebben tieners het zo moeilijk met plannen en kiezen en waarom nemen ze zo makkelijk risico's? Welke rol speelt de omgeving en welke rol speelt de biologie in de ontwikkeling van mensen?
Een aanrader voor mensen die meer willen weten over jongeren en wat je op hersengebied kunt verwachten van jongeren.

zondag 5 december 2010

Lestip van de week: ...wacht eens even.....

Het is oud nieuws. Al in de jaren tachtig (van de vorige eeuw) toonden Rowe (1974) en Tobin (1980) aan dat er veel te winnen is met het wachten na het stellen van een vraag en met het wachten na het krijgen van een antwoord. Dat geldt echter alleen voor "hogere denkvragen". Over "wat is de hoofdstad van Frankrijk?" hoeft een leerling niet na te denken. De leerling weet het of weet het niet. En dan kun je heel lang wachten, maar als een leerling het niet weet, komt dat antwoord na lang wachten, er niet alsnog! Het is anders bij de vraag: "Vergelijk Utrecht met Amsterdam: wat zijn de overeenkomsten en wat de verschillen?". Dit is een voorbeeld van een Hogere Denkvraag.
Eén van de belangrijke conclusies uit bovengenoemd onderzoek is, dat wachttijden helpen die "hogere orde denkprocessen" te realiseren. Bovendien schept het een klimaat waarin de docent een leerling uitnodigt tot een écht gesprek en zijn leerlingen beter in staat en doordacht antwoord te geven.


En een niet eerder genoemd voordeel van wachttijden: je kunt als docent ook even ademhalen. Letterlijk en figuurlijk: tijd om te observeren, tijd om toe te kijken, tijd om na te gaan hoe het met jezelf gesteld is.....


Bij wachttijden is eigenlijk vanzelf de vraag: wie is er aan het werk in de les? Ben jij dat vooral als docent of zijn de leerlingen dat? En wat wil je? Het onderzoek van Rowe en Tobin wordt bevestigd door recent engels onderzoek van Dylan Williams.
Hij schafte in de lessen het vingers opsteken af en liet alle leerlingen hun antwoord op een bordje zetten. Lees er hier meer over

zaterdag 4 december 2010

"Zet moeilijke leerlingen in mbo apart"



Dit is de titel van een artikel in Trouw van 1 december. De kern van het artikel is dat er genoeg mbo instellingen zijn, die het goed doen. Toch kan het beter. Een aanbeveling: zorg voor onderwijs op maat voor mbo niveau 1 leerlingen en stel eisen aan niveau 2 leerlingen. Dat komt zowel de mbo's als leerlingen tegemoet.

Bovendien moeten roc's ophouden elkaar te beconcurreren met te kleine opleidingen die over te veel vestingen zijn verspreid. Lees hier verder. Beantwoord ook de discussievraag rechts in het blok.